Ozonowanie

Niekiedy w mieszkaniach, pomimo usilnych starań i ciągłego wietrzenia, utrzymuje się nieprzyjemny zapach. Istnieją także sytuacje, kiedy w danym pomieszczeniu pod żadnym pozorem nie mogą znajdować się różnorodne drobnoustroje chorobotwórcze, takie jak bakterie i zarodniki grzybów, czy wirusy, jednak niewskazane jest stosowanie do dezynfekcji silnych środków chemicznych. Właśnie w takich przypadkach stosuje się zwykle ozonowanie.

 

Tritlen – naturalny środek dezynfekujący

Ozon (O³), zwany też niekiedy aktywnym tlenem, to występujący w przyrodzie gaz. Z pewnością każdy z nas “poczuł” jego obecność, wychodząc na zewnątrz po gwałtownej burzy. Ten specyficzny zapach unoszący się w powietrzu po wyładowaniach atmosferycznych to właśnie O³. Posiada on silne właściwości aseptyczne, dlatego jest chętnie wykorzystywany do wyjaławiania wody pitnej, dezynfekcji pomieszczeń oraz wnętrz pojazdów. Wykazuje działanie bakteriobójcze, a w niektórych przypadkach również wirusobójcze. Skutecznie usuwa z powietrza oraz powierzchni - także tych trudno dostępnych - wszelkie drobnoustroje, patogeny, alergeny czy cząsteczki zapachu.

Na czym polega ozonowanie?

Jest to jedna z najskuteczniejszych technik dezynfekcji, stosowana jako ekologiczna alternatywa dla metod wykorzystujących do sterylizacji środki chemiczne. W jej trakcie używa się specjalne maszyny, tzw. generatory ozonu, które naśladują w swym działaniu reakcje elektryczne powstające w czasie burzy. Niewielkie elektrody ceramiczne wytwarzają wyładowania koronowe niezbędne do produkcji tritlenu. Następnie gaz jest rozprowadzany we wnętrzu pomieszczenia za pomocą wbudowanego w maszynę wentylatora. Następuje wtedy całkowita sterylizacja powietrza. Warto pamiętać, że O³ jest bardzo nietrwałą substancją i po krótkim czasie utlenia się on do O₂.

 

Kiedy warto zdecydować się na tę metodę dezynfekcji?

Jak już wiemy, tritlen posiada bardzo silne właściwości sterylizacyjne, a przy tym nie pozostawia po sobie śladu w powietrzu. A zatem ozonowanie sprawdza się zwłaszcza przy dezynfekcji pomieszczeń, w których kluczowa jest laboratoryjna wręcz czystość. Mowa tu oczywiście o przychodniach, szpitalach, gabinetach dentystycznych i innych placówkach medycznych, czyli miejscach, gdzie nie powinny występować żadne drobnoustroje. Również w branży spożywczej i gastronomicznej ogromne znaczenie ma skuteczna sterylizacja pomieszczeń. Ozonowanie przeprowadza się także m.in. w miejscach o natężonym ruchu, jak urzędy, szkoły, przedszkola czy hotele, oraz w środkach komunikacji zbiorowej.

Czytaj więcej na temat ozonu oraz wykorzystywania jego dezynfekujących właściwości na naszym blogu

BLOG